Ekologinen Rustholli keittiö

Ekologisuus on suuri trendi keittiöremonteissa ja kasvattaa pikku hiljaa suosiotaan myös Suomessa. Eikä turhaan, sillä keittiö on materiaalimäärältään ja budjetiltaan olennaisimpia kodin remontteja. Koska keittiösuunnitteluun pitää joka tapauksessa panostaa myös budjetti-, toimivuus- ja monista muista näkökulmasta, on myös ekologisuus tekijä, joka kannattaa pitää mielessä päätöksiä tehdessä.

Minimoi materiaalijäte

Älä heitä remontissa vanhoja kaapistoja pois, vaan myy ne eteenpäin. Moni hakee esimerkiksi mökille edullisia kaapistoja, eikä halua laittaa remonttiin paljoa rahaa. Jos keittiössäsi ei tehdä suurempia rakenteellisia muutoksia, kannattaa myös arvioida vanhojen runkojen uudelleenkäytön mahdollisuus. Monesti teettämällä uudet ovet tai työtaso vanhaan rakenteeseen saadaan keittiön ilme laitettua täysin uusiksi, jos syy keittiöremonttiin on ajanmukaistaminen. Oviakaan ei tarvitse aina vaihtaa, sillä suurinta osaa materiaaleista voidaan tuunata maalaamalla. Sen sijaan kodinkoneissa vanha ei aina ole hyvä: uudemmissa laitteissa on usein parantunut energiatehokkuus, joka säästää niin sähkölaskua kuin energian turhaa kulutusta.

Keittiön elinkaari

Ekologinen keittiö tarkoittaa ennen kaikkea tilaa, joka on suunniteltu kestämään. Nykykodeissa keittiö ei olekaan pelkkä ruuanlaittopaikka, vaan tila, jossa viihdytään, kokoonnutaan ja joka usein on myös selvästi yhteydessä viereiseen huoneeseen avokeittiöiden yleistyttyä. Ruuanlaiton ja pienempien kotitalouksien suosion yleistyminen on myös lisännyt keittiön roolia uutena ”olohuoneena”, jossa tehdään töitä, seurustellaan ja vietetään aikaa.

Hyvä keittiö kestää aidosti useampia vuosia huonosti suunniteltuun verrattuna. Kannattaa kartoittaa, millainen keittiö kestää tyylillisesti ja toiminnallisesti aikaa ja välttää räikeimmät ohimenevät trendit. Toimivassa keittiössä työskentelytasoja on riittävästi, muttei liikaa (etteivät ne kerää turhaa tavaraa). Kaikki avaintoiminnot on sijoiteltu loogisesti työskentelytilan ympärille sopiville korkeuksille ja jätteen kierrätys on tehty helpoksi.

Materiaalien ekologisuudessa on eroja

Keittiön tärkeimpiä osia ovat koville joutuvat työtasot. Siksi erityisesti niiden materiaaliin ja laatuun kannattaa panostaa ajatuksissa ja budjetissa. Kivinen ja massiivipuinen työtaso kestävät kulutusta ja ovat kierrätettävissä.

Vinkki

Mieti myös mistä voit vähentää keittiössä käytettävyyden kärsimättä: jos et ole himokokkaaja tai olet tarkka tavaran määrästä ja siisteydestä, saatat pärjätä mainiosti ilman erillisiä yläkaapistoja tai joitakin kodinkoneita, jolloin säästät sekä budjetissa että materiaalissa.

button